آیا کرونا (COVID-19) بر دنیای تعارفات اجتماعی ما تاثیر میگذارد؟
تاثیر کرونا – فاصله اجتماعی – کوید ۱۹ – covid 19
امیلی پست Emili Post در وبسایت رسمی خود نوشته است:
“موادبانهترین کاری که ما میتوانیم در دوران کرونا انجام دهیم این است که در خانه بمانیم”.
امیلی پست اولین فردی بود که کتابی با عنوان اتیکت در سال ۱۹۲۲ میلادی، چاپ کرد و در آن به نکاتی در زمینه اصول آداب و معاشرت در جامعه، مانند حضور در مراسم غسل تعمید، عروسی و ختم اشاره نمود.
مدرسه اتیکت هماکنون پس از گذر ۵ نسل به صورت خانوادگی اداره میشود و در طول این سالها رشد کرده و بسیاری از اساتید آداب و معاشرت در صحبتهایشان به آموزشهای این مدرسه استناد میکنند.
مدرسه امیلی پست دارای یک دفتر مرکزی برای آموزش است و ۲۵ مجموعه کتاب تاکنون منتشر نموده است.
همچنین جهت انتشار و آموزش اصول آداب و معاشرت، سمینارها و آموزشهای بیشماری در طول سال برای اشخاص، مشاغل، سازمانهای دولتی و خصوصی برگزار میکند.
کرونا بر زندگی روزمره تاثیر گذاشته و ما در تیم “چرم ایلوک” تصمیم گرفتیم درباره رفتارهای درست اجتماعی که برای رویارویی با این بیماری فراگیر مناسب است، صحبت کنیم.
از اینرو به سایت امیلی پست سر زدیم و متوجه شدیم که این موسسه نیز برای رویارویی با این دوران بحرانی برخی از روشهای رفتاری آداب و معاشرت تغییر داده و علاوهبر اصول ارزشی پیشین خود، بر اصل “حفظ امینی فردی” تاکید فراوان دارد.
ما در این مقاله با جمعآوری اطلاعات از مربیان آدب معاشرت و مدارس رفتارهای اجتماعی به نکات و اتیکتهای جدید بر اساس شرایطی که کرونا به وجود آورده، اشاره کنیم.
میشود گفت که ویروس کرونا با خودش نوعی فرهنگ جدید رفتاری بههمراه آورده است، به همین خاطر ما این روزها به شیوههای جدیدی با هم احوالپرسی و گفتگو میکنیم و برخی از تعارفات اجتماعی که در فرهنگ ایرانی زیاد هم به چشم میخورد، کمرنگتر شده است.
آیا کرونا بر دنیای تعارفات اجتماعی ما تاثیر میگذارد؟
ما الان در دورانی هستیم که میتوانیم با آگاهی بیشتری بر روی تعارفات بیدلیل خود فائق شویم و آنها را کمرنگ کنیم.
ما ایرانیها اغلب در رودربایسیهای نابهجا گرفتار میشویم و کرونا میتواند به ما کمک نماید که بر این نوع تعارفات بیدلیل پیروز شویم. در حقیقت گاهی ما صادقانه با دوستان و آشنایان برخورد نمیکنیم.
مثلا به مهمانی دعوت میشدیم و علارغم میل خود در آن مهمانی حضور مییافتیم و در نهایت لذت و سرور کافی را کسب نمیکردیم یا از برنامهریزیهای شخصی خود بازمیماندیم.
بههر حال این نوعی تعارف در فرهنگ ما محسوب میشود. اما این نوع تعارفات در این دوران بسیار مسئلهساز شده و باید بهطور جدی برای کاهش این نوع تعارفات تمرین کنیم.
البته شرایطی که کرونا برای ما بوجود آورده، نه تنها روی فرهنگ ما ایرانیها تاثیرگذار بوده بلکه بر سایر فرهنگهای جهان هم تاثیر گذاشته و اکنون اساتید بزرگ آداب و معاشرت قوانین جدیدی را وضع کردهاند که بتوان این دوران را پشتسر گذاشت. این آداب فعلا جایگزین مناسبتری برای دست دادن و روبوسی کردن است.
آداب و رسوم فاصله اجتماعی در طول همه گیری کوید۱۹
قانون ۱٫ اگر به مهمانی دعوت شدید بدون آنکه خجالت بکشید و تعارف کنید، از میزبان تشکر کنید و بگویید که فعلا با حضور در جمع احساس امنیت نمیکنم تا زمانی که ایمنی در جامعه همهگیر شود.
قانون ۲٫ در این دوران به جای رعایت اصول دستدادن صحیح، بهتر است از حالتهای دیگری مانند تعظیم کردن یا دست روی سینه گذاشتن یا به علامت صمیمیت آرنج به هم زدن استفاده کنید.
قانون ۳٫ مهربانی، توجه و صداقت از مهمترین ارزشهای اخلاقی است که بنابه اصول آداب و معاشرت باید رعایت شود. اما در این دوران بحرانی، اولویت اصلی بر حفظ ایمنی است.
قانون ۴٫ مفهوم “فاصله اجتماعی” از جمله مفاهیمی است که با حضور کرونا با آن آشنا شدیم. حداقل فاصله تعیین شده با اطرافیان در محیطهای خارج از خانه ۶ فوت بیان شده که برای حفظ سلامتی ضروری است.
قانون ۵٫ اگر دائما در محیطهای اجتماعی مجبور هستید در فضاهای بسته مانند آسانسور، راهپله یا فروشگاه قرار بگیرید که در آنجا افرادی بدون رعایت فاصله اجتماعی و نکات بهداشتی حاضر میشوند، بهتر است بهجای آنکه خودتان شخصا تذکر دهید، این موضوع را با مسئولین آنجا در میان بگذارید و بدون آنکه کسی را مواخذه کنید، سعی نمایید به کمک مسئولان آن قسمت، قوانینی را وضع کنید که نگرانی شیوع کرونا در آن بخش کم شود.
اما اگر در یک فروشگاه افرادی حضور دارند که امکان دسترسی شما را به وسایل مورد نیازتان کم کردهاند، بهتر است با پیشفرض خوشبینانه و با لحن دوستانه از آنها بخواهید کنار بروند.
میزان تاثیر کرونا بر ماندگاری فرهنگ جدید آداب و معاشرت چقدر است؟
شکی نیست که کرونا بر فرهنگها تاثیر گذاشته است. اما چقدر این نوع رفتارهای جدید ماندگار خواهند بود و به نوعی بر فرهنگ ما وارد خواهند شد؟
شاید بتوان گفت که در آینده ما بیش از پیش برخی نکات بهداشتی و فاصلههای اجتماعی را رعایت کنیم.
به احتمال زیاد بعدها در هنگام خرید یا حضور در اماکن عمومی بیشتر از قبل به نکات بهداشتی توجه نماییم و به نوعی به همین روش ادامه دهیم.
شاید بتوانیم یاد بگیریم برخی از تعارفات نادرست خود را کنار بگذاریم و با صداقت و تمام وجود یک دعوت را بپذیریم یا رد کنیم.
به هرحال همه در دوران بسیار سختی بهسر میبرند، زیرا هم روابط فردی و هم مشاغل و صنایع مختلف در کل جهان دستخوش تغییر قرار گرفته است.
مشاغل و اجتماعات بسیاری در جهان در حالت بلاتکلیفی هستند.
مثل فضاهای آموزشی، باشگاههای ورزشی، هتلها، رستورانها، مراکز خرید و … . همه ما در هر شغلی که هستیم در تلاشیم که بفهمیم چه چیزی برای ما و بقیه کمترین خطر را دارد و موجب کاهش نگرانیمان میشود. با امید به دنیای سالم و شادتر سعی میکنیم شرایط کنونی را بپذیریم و در جهت انطباق و بهبود آن حرکت کنیم.